HomeGezond Alles over de afkomst van Pinot Grigio

Alles over de afkomst van Pinot Grigio

Posted in : Gezond on by : Thys

Pinot Grigio is een van de populairste wijnsoorten. Deze witte wijn geniet bij veel mensen de voorkeur. Deze wijn is over het algemeen fris en fruitig van smaak. De wijn kan op zichzelf gedronken worden, maar wordt ook wel bij het eten gedronken. Dit type wijn is bijvoorbeeld zeer geschikt om bij visgerechten te drinken. Alleen waar komt de Pinot Grigio nu precies vandaag? Is deze wijn nu typisch Italiaans of komt de wijn uit Frankrijk? Hier lees je wat je moet weten over de afkomst van deze wijn.

Pinot Grigio is een druivensoort

Pinot Grigio is niet alleen een wijn, maar een druivensoort. De wijnen die van deze druif gemaakt zijn, dragen simpelweg dezelfde naam. Nu is de vraag, wie verbouwde deze druiven als eerst? Waren dat de Italianen of de Fransen? Zoals de naam je wellicht al doet vermoeden zijn het de Italianen die deze wijnsoort echt groot hebben gemaakt. In principe is de Pinot Grigio echter dezelfde druif als de Pinot Gris. Oorspronkelijk is de Pinot Gris afkomstig uit de Franse regio Elzas.

 

Nu moeten we daar overigens wel weer een kanttekening bij plaatsen. Hoe een druif precies smaakt is namelijk sterk afhankelijk van de regio waarin de druif verbouwd wordt. Om die reden zal een Pinot Grigio uit Frankrijk net iets anders smaken dan een wijn uit Italië, ondanks dat het om dezelfde druivensoort gaat.

De verschillen tussen Pinot Grigio en Pinot Gris

Wat nu precies de verschillen zijn tussen de Gris en de Grigio? Over het algemeen is de druivensoort uit de Franse regio Elzas wat voller van smaak. De Italiaanse Grigio is wat frisser en is dan ook wat meer geschikt voor de beginnende wijndrinker. Bovendien maakt dit de Italiaanse variant wat meer geschikt voor op het terras.

 

Overigens wordt deze druivensoort vandaag de dag niet alleen in Frankrijk en Italië meer geteeld. Dat wil zeggen dat deze wijn ook afkomstig kan zijn uit andere landen. In Nieuw-Zeeland en Australië wordt hetzelfde druivenras ook veel verbouwd. Om die reden kun je dus ook wijnen met vergelijkbare kenmerken uit die landen kopen. Terwijl een Port enkel zo mag heten als deze uit Portugal afkomstig is, wordt de Pinot Gris of Grigio niet beschermd.

Wil jij dit type wijn zelf eens proberen?

Waarschijnlijk heb je deze frisse en fruitige wijn al eens mogen proberen. Zelfs als de naam je nog geen belletje deed drinken, is de kans groot dat je al eerder kennis hebt gemaakt met Pinot Grigio. Toch is er absoluut sprake van kwaliteitsverschil. Het is zeker geen slecht idee om eens een goede fles wijn te bestellen. Mocht je liever een wat vollere en intensere wijn willen, dan is een wijn uit Frankrijk zeer geschikt. Zoek je een frisse en fruitige wijn? Ga dan voor de Grigio uit Italië!

 

Er zijn tal van verschillende winkels waar je deze wijnen kunt kopen. Wel is het verstandig om voor een kwalitatieve aanbieder te kiezen. Denk hierbij aan Flesjewijn.com. Zo weet je zeker dat je optimaal van de wijn kunt genieten.