HomeDiner Zo verrassend leuk zijn bonbons!

Zo verrassend leuk zijn bonbons!

Posted in : Diner on by : Thys

Klein van formaat, groots van smaak; bonbons zijn als een stukje culinaire poëzie dat smelt in je mond. Van de mysterieuze oorsprong tot de zoete sensatie die ze bieden, bonbons hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht op fijnproevers over de hele wereld. Laat je meenemen op een smakelijke reis terwijl je de geschiedenis, het genot en enkele verrassende feitjes van bonbons ontdekt.

De oorsprong van bonbons

De werkelijke uitvinder van de chocoladebonbons die wij kennen, wordt nog betwist. Er zijn twee gegadigden die een claim hebben op de bonbon. Wat denk jij welke oorsprong het dichtst bij de chocolade bonbons ligt?

De kok van Koning Lodewijk XIV

Het verhaal van bonbons begint met een Franse kok in dienst van niemand minder dan koning Lodewijk XIV. Deze koning noemde zichzelf de Zonnekoning en hij dacht dat de zon om hem draaide. Met zijn ontzettende honger naar bijzonder zijn, kwam natuurlijk ook dat iedereen om hem heen de beste dingen moest uitvinden, zodat hij deze kon claimen. Zijn getalenteerde chef experimenteerde met noten die in suiker waren gedoopt, wat de naam bonbon kreeg. Deze term wordt in Frankrijk gegeven aan alle soorten kleine snoepjes, van chocolade pastilles tot chocoladerepen als de Twixx.

Of toch in België?

Een andere belangrijke figuur in de geschiedenis van bonbons is Jean Neuhaus, een Zwitser van Italiaanse afkomst. Hij verhuisde in 1857 naar Brussel om daar een apotheek te openen. Aangezien medicijnen erg bitter waren, trok hij weinig bekijks. Tot vreugde van zijn klanten begon Neuhaus daarom zijn medicijnen te bedekken met een dun laagje chocolade. Het familiebedrijf is hierdoor blijven bestaan en zijn kleinzoon bedacht later om geen medicijn in de chocolade te stoppen, maar juist iets lekkers. Zo is de Belgische praline later dus verder ontwikkeld tot de bonbons zoals we die vandaag kennen.

 

Deze heerlijke vorm van chocolade kun je tegenwoordig wereldwijd vinden. Hoewel bonbons eerst voor de rijken waren, kan nu iedereen genieten van deze zalige verwennerij. Bonbons bestellen doe je gemakkelijk online, zodat je binnen no-time heerlijke bonbons op je deurmat hebt liggen.

Waarom zijn bonbons zo lekker?

Bonbons zijn een onweerstaanbare lekkernij. Dit komt onder andere door:

Lekker zacht in je mond

Bonbons verleiden je smaakpapillen met hun romige en zachte vullingen, vaak gemaakt van rijke ingrediënten zoals karamel, marsepein, praliné, of ganache. De combinatie van zachte texturen en zoetheid maakt ze onweerstaanbaar. Je hersenen ontwikkelen een hunkering naar de smaak, wat komt door:

Vrijkomen van endorfines

Het eten van chocolade, en dus ook bonbons, kan leiden tot het vrijkomen van endorfines in je hersenen. Dit leidt tot een gevoel van geluk en plezier, wat de aantrekkingskracht van bonbons nog verder vergroot.

Elke smaakcombinaties mogelijk

Bonbons bieden een eindeloze variatie aan smaakcombinaties. Chocolatiers experimenteren met smaken, van klassieke combinaties zoals sinaasappel en pure chocolade tot gedurfde creaties zoals lavendel en zeezout. Er is altijd iets nieuws om te proeven. Dat maakt bonbons zo’n ontzettend leuk en spannend chocolaatje.

Leuke feitjes over bonbons

Verborgen in de zoete wereld van bonbons schuilen nog meer fascinerende en verrassende feitjes. Denk bijvoorbeeld aan:

Goed goedje

Het woord “bonbon” komt uit het Frans en betekent letterlijk “goed goedje.” Het is de perfecte beschrijving voor deze heerlijke chocolade snoepjes. Zoals eerder al benoemd is het de officiële Franse benaming voor allerlei soorten chocolade snoepjes. Dit kan nogal eens voor verwarring zorgen als je in Frankrijk bent!

Bonbons in de ruimte

In 1982 is een Marsreep, een Franse bonbon dus, daadwerkelijk de ruimte in geweest aan boord van de Columbia. Een iconische connectie, aangezien “Mars” ook de naam is van een planeet!

Bonbon wereldrecord

In 2011 werd het wereldrecord voor de grootste bonbon gevestigd in Armenië. Deze gigantische bonbon woog meer dan 4.000 kilogram! Daar kun je heel lang van genieten met al je vrienden en familie, heerlijk!

 

Bonbons zijn dus veel meer dan alleen snoep. Ze zijn een culinaire kunstvorm en een bron van vreugde. Het is een kleine, hemelse traktatie die de wereld heeft veroverd en blijft verrassen met nieuwe smaken en combinaties. Open dus een doosje lekkere bonbons en trakteer je smaakpapillen op wat chocolade geluk. Geniet ervan!