HomeDiner Ossenhaas, vaak het mooiste stuk van het rund genaamd 

Ossenhaas, vaak het mooiste stuk van het rund genaamd 

Posted in : Diner on by : Thys

Het rund staat er algemeen om bekend fantastisch vlees te kunnen leveren. Eén van de stukken vlees welke afkomstig is van dit dier is zogenaamde ossenhaas. Het gaat hierbij eigenlijk om het mooiste en tevens ook meest malse deel van het rund. Voor een volledig stuk van dit type vlees geldt dat ze beschikt over een gewicht van zo’n twee tot vijf kilogram. 

In de praktijk is het zo dat er over dit biefstuk wel eens de nodige verwarring bestaat. Heel wat mensen denken daarbij immers aan de biefstuk van de haas. Dat is logisch, want het gaat hierbij eigenlijk om hetzelfde stuk vlees. In restaurants is het zo dat er nog andere benamingen aan dit stuk vlees worden gegeven. Denk hierbij dan concreet aan bijvoorbeeld:

  • Tournedos; 
  • Chateau Briand; 

Het is in de praktijk tegenwoordig vaak zo dat mensen ervoor kiezen om specifiek op zoek te gaan naar mager vlees. Voor heel wat verschillende vleessoorten geldt dat ze zich bestempelen als mager terwijl dat eigenlijk helemaal niet het geval is. Voor ossenhaas geldt echter dat ze beschikt over een vetgehalte van minder dan 20 procent. Daardoor mag ze zich met recht en rede als mager bestempelen. Wil je hier graag nog meer over ontdekken? Blijf dan zeker verder lezen! 

Ossenhaas bereiden, waar rekening mee houden?

Voor het bereiden van ossenhaas kan er op tal van verschillende manieren te werk worden gegaan. Van cruciaal belang om rekening mee te houden bij het bereiden van dit vlees heeft betrekking tot het feit dat het bereiden dient te gebeuren gedurende een periode van zo’n 4 tot 8 minuten. Hoeveel minuten het vlees precies moet worden bereid is in de praktijk sterk afhankelijk van de dikte waarover ze beschikt. Per centimeter dien je in principe rekening te houden met: 

  • 1 minuut voor een stukje rood vlees;
  • 2 minuten voor een stuk rosé vlees;
  • 4 minuten voor een goed doorbakken stuk vlees;

Ben je van plan om de ossenhaas te bereiden op de barbecue of ga je ze grillen? In dat geval dien je rekening te houden met een vereiste bereidingstijd variërend van drie tot acht minuten. 

Keuze uit tal van verschillende recepten voor ossenhaas

Wanneer je ossenhaas vers gaat bereiden is ze met absolute zekerheid het lekkerst. Hoe langer je ze bewaart, des te meer ze zal uitdrogen. In principe wordt het omwille van deze reden steevast aangeraden om deze vleessoort op dezelfde dag te bereiden als je ze hebt gekocht. Wil je ze graag bewaren in de koelkast? Dan moet je er rekening mee houden dat voor rauwe ossenhaas geldt dat je ze maximaal gedurende twee dagen in de koelkast mag laten liggen. Voor de bereiding van dit vlees is het in ieder geval mogelijk om een keuze te maken tussen de onderstaande recepten:

  1. Een salade met gekruide ossenhaas;
  2. Ossenhaas met pit; 
  3. Japanse carpaccio met mieriksworteldressing;

Voor ontzettend veel mensen geldt dat ze grote fan zijn van dit heerlijke stukje vlees. Geldt dat ook voor jou? Dan zal je tot de vaststelling komen dat er duidelijk meer dan voldoende verschillende bereidingsmethodes bestaan om een keuze uit te maken. 

Bestel jouw perfecte stuk vlees online op Beefensteak.nl.